Порочно са преброени бюлетините за референдума

images

Порочно са преброени бюлетините за референдума, проведен с президентските избори миналата година. Това е констатацията на Върховната административна прокуратура. Днес съдът разгледа жалбата на инициативния комитет във връзка със резултатите от преброяването на референдума. Това хвърля процеса в тотален обрат.
Спорът на практика е за 12 401 бюлетини без пликове, които не са влезли в сметките на ЦИК. Ако тези гласове бяха включени към общата сума на участвалите в допитването, то въпросите трябваше да станат задължителни за изпълнение.
Любопитното е, че в някои от документите са изброени кои бюлетини се считат за невалидни. В тях не са изброени тези без пликове.
Оказва се, че има съществено разминаване в указанията на ЦИК и закона. Според комисията един плик е равен на един глас. В закона ясно е казано, че в сметките влизат не пликовете, а бюлетините. Тотално разминаване има в документите от протоколите на СИК и РИК. Според тях едните също броят пликове, а другите бюлетини.
Любопитното е, че в някои от документите са изброени кои бюлетини се считат за невалидни. В тях не са изброени тези без пликове.
Това дава основание да се смята че още при подготовката на нормативната уредба за провеждане на референдума са заложени големи капани, които да доведат до объркване и разминаване в броенето. Според прокуратурата тези над 12 000 гласа които са махнати от преброяването категорично трябва да бъдат включени.
За прокуратурата пледираше зам. Главния прокурор Ася Петрова, която е и председател на ВАП.
Трима експерти са изготвили становище на протоколите, като всеки от тях ще вземе по 4000 лв. за работата си.
Очаква се до един месец ВАС да се произнесе с решение за да стане ясно дали вотът на народа трябва да бъде изпълнен./Фрогнюз


Свързани Новини

  • Край на предизборната кампания.
  • „Менса – България“ предложи на всички партии и коалиции, които ще участват в изборите на 26 март 2017 г., да подложат на безплатен тест за интелигентност
  • Машинното гласуване изглежда се отлага за други избори.
  • Днес новият областен управител на Враца Момчил Младенов официално пое щафетата от Малина Николова
  • Преди минути стана ясно, че областният управител на Враца е официално сменен.
  • Порочно са преброени бюлетините за референдума
  • От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство
  • Завърши последното заседание на 43-тото Народно събрание.
  • Коментари са забранени