От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство

radev

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна обстановка. Междупартийният дебат се изостри. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Това каза президентът Румен Радев при представянето на кабинета.

 

В тази сложна ситуация ни е необходима сигурност и стабилност за изпълнение на важните задачи на обществото и държавата. Той изброи и приоритетите:

– Нормално   функциониране на държавата

-Провеждане на честни избори

– Подготовката на председателството  на  Съвета на ЕС

– Гарантиране на финансовата  стабилност, реда и сигурността на българските граждани.

– Спокойно  и ефективно работеща държавна администрация

 

Радев поиска:

Задълбочен  анализ на всяко министерство. При порочни практики, довели до ощетяване на държавата , те да бъдат осветлени и  прекратени. Нулева толерантност към корупцията. За почтеност и прозрачност на министрите. Ще следя за спазване на върховенство на закона. Служебното правителство да запази надпартийност . Той определи премиерът Огнян Герджиков като  човек на диалога.

 

„Огнян Герджиков е човек на диалога. Вярвам, че чувството му за хумор понякога ще бъде необходима противоотрова във време на остра и тежка предизборна кампания”, с тези думи президентът Румен Радев представи служебния кабинет.

„От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка“, заяви президентът в началото на церемонията по встъпването в длъжност на правителството „Герджиков“.

„В предизборния период междупартийният дебат се изостри. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото и държавата“, добави той.

Радев подчерта още: „Имаме ясно очертани приоритети – осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на ЕС. От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на българските граждани. Това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация“.

Основна мисия на служебното правителство по думите на държавния глава е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Те трябва да позволят на избирателите да заявят ясно своята воля.

Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес.

Председателството на съвета на ЕС е друга важна задача, добави Румен Радев. По думите му то е не само предизвикателство, но и огромен шанс за страната ни не само да демонстрира лидерство, но и да заяви и отстоява приоритетите ни. За изпълнението на тази задача е необходимо да се подобри взаимодействието и координацията между институциите на всички нива. Затова в новото правителство има предвиден пост зам.-министър председател по подготовка на председателството на България“, каза още президентът.

По думите му трябва да се извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло.

„Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията. Ще следя за спазването на върховенството на закона”, заяви президентът.

Радев призова служебното правителство да запази надпартийност и институционален суверенитет в предизборната борба. Президентът представи членовете на служебния кабинет и им пожела успех и мъдрост в управлението на България до изборите.

 


Свързани Новини

  • Край на предизборната кампания.
  • „Менса – България“ предложи на всички партии и коалиции, които ще участват в изборите на 26 март 2017 г., да подложат на безплатен тест за интелигентност
  • Машинното гласуване изглежда се отлага за други избори.
  • Днес новият областен управител на Враца Момчил Младенов официално пое щафетата от Малина Николова
  • Преди минути стана ясно, че областният управител на Враца е официално сменен.
  • Порочно са преброени бюлетините за референдума
  • От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство
  • Завърши последното заседание на 43-тото Народно събрание.
  • Коментари са забранени