Машинното гласуване изглежда се отлага за други избори.

глас

Машинното гласуване изглежда се отлага за други избори.
Нито една фирма не е подала оферта за участие в обществената поръчка, а срокът изтича. Сигурно е, че няма да се намерят желаещи, които да платят 650 хил. лв. – гаранцията за качествено изпълнение, което в краткия срок е невъзможно.
„Няма да участваме в търга. Поръчката е неизпълнима, тъй като времето е изключително малко. Убедени сме, че няма фирма, която може да се справи и да достави устройствата.“ Това заяви Елеонора Съйкова от „Сиела Норма“. Това е единствената фирма, която досега сама или в консорциум е осигурявала машините за експериментално гласуване.
Съйкова коментира, че нито едно дружество не би рискувало добрата си репутация, хвърляйки се в приключение с опит за доставка на устройствата за вота. Времето за осигуряване на машини в най-добрия случай ще е около 20 дни, през които трябва да се направи сертифициране, да се осигурят експерти – около 3000, които да поддържат устройствата в изправност в деня на вота.
Представителят на „Сиела Норма“ призна, че в страната ни няма такива устройства. Досега те са вземани под наем и връщани след изборите. „В момента има 500-1000 машини в Амстердам, откъдето могат да бъдат докарани с тирове. Но и за тяхната доставка времето е недостатъчно“, каза още Съйкова. Тя обясни, че очакванията били ЦИК да обяви поръчката на лотове и така повече дружества да се включат в нея. При подобно задание нямало да е толкова непосилна доставката. Сега една фирма трябва да се ангажира с осигуряване на 13 000 устройства.
Невъзможността да се гласува с машини може да се превърне в повод за оспорване на вота пред Конституционния съд, коментираха юристи. Самият служебен премиер Огнян Герджиков вчера също допусна подобна възможност.
„Законът за машинното гласуване е факт и ние сме длъжни да направим всичко по силите ни. Дали ще се явят и колко фирми, не знам. Възможно е обаче да се направят опити да се оспорят изборите, ако не протекат с машинно гласуване. И ако се случи такъв вариант, Конституционният съд трябва да каже дали е опорочен или не изборният процес – мисля, че не би трябвало да става така и да има нови избори“, коментира Герджиков.
Според професора по конституционно право Пламен Киров също има хипотетична възможност за оспорване на изборите, ако не бъдат осигурени машини. „Няма основания обаче вотът да бъде обявен за незаконосъобразен, тъй като ничие изборно право няма да бъде нарушено“, заяви Киров.
Припомняме, че по-рано от ЦИК заявиха, че има интерес към обществената поръчка за машините, нужни за провеждането на изборите, но няма конкретно предложение.
Според правителството, избори ще има със сигурност, дори и без машинното гласуване.


Свързани Новини

  • Край на предизборната кампания.
  • „Менса – България“ предложи на всички партии и коалиции, които ще участват в изборите на 26 март 2017 г., да подложат на безплатен тест за интелигентност
  • Машинното гласуване изглежда се отлага за други избори.
  • Днес новият областен управител на Враца Момчил Младенов официално пое щафетата от Малина Николова
  • Преди минути стана ясно, че областният управител на Враца е официално сменен.
  • Порочно са преброени бюлетините за референдума
  • От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство
  • Завърши последното заседание на 43-тото Народно събрание.
  • Коментари са забранени