Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.

изтеглен файл

Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.
В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии.
11 май е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и професионален празник на библиотекарите.
Първи известия за празника намираме в „Христоматия славянского язика“ от 1852г. на Неофит Рилски.
През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски.
На следващата година, 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.
От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.
След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн.
В Русе, през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна „Върви народе възродени“. През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.
С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и църква, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес има два празника – църковен (11 май) и светски (24 май).


Свързани Новини

  • За Деня на Детето в центъра на София пред НДК ще оживеят легендарните фигури на Христо Ботев и неговия военен командир Никола Войновски
  • Днес Козлодуй посрещне над 50 участника за празника на града
  • Дъждът няма да отложи раликроса в Мадан
  • С ПОДКРЕПАТА НА АО „РУСАТОМ СЕРВИС“ В ГРАД КОЗЛОДУЙ БЕ ОТКРИТА НОВА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА
  • Три музикални сцени на връх Околчица за Vola Open Air 2017
  • Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.
  • На 4 май /четвъртък/ от 18 часа в Читалище „Хр. Ботев“ Козлодуй ще бъде на ваше разположение авторът Нидал Агафари.
  • От днес до 17 чaса на 27 април (четвъртък) се спира двупосочното движение в тунел „Витиня“
  • Коментари са забранени