Астми и хреми мъчат 20% от хората

1

Астми и полинозни хреми мъчат 20% от хората. Това коментира специалистът по клинична алергология в УМБАЛ „Александровска“ проф. Васил Димитров. Алергологът коментира, че оплакванията зачестяват през есента и симптомите могат да се сбъркат с вирусни заболявания.
По думите му при съмнение пациентът трябва да мине през лекарския кабинет за преглед, вместо да посяга към самолечение. Симптоматиката на сенната хрема е кихането, секрети от носа, сърбеж в него и очите и обикновено тези признаци се срещат едновременно, уточни специалистът. Димитров допълни, че когато се усложнят симптомите, болният получава и задух.
„Към дървета и треви се проявява алергията, наречена полиноза през пролетта и лятото. През есента обаче тази полиноза продължава. Тогава на преден план излизат храсти и плевели. Тези оплаквания продължават и септември, и октомври, а в някои случаи и началото на ноември. Най-разпространеният от тези плевели е амброзия – около 25-30%, друг е пелин и т.н. Оплакванията са същите, както и при дърветата и тревите, само че с изместване в месеците в годината“, обясни проф. Димитров.
Той допълни, че най-податливи към полинозни алергии са младите хора след 20 години до 35.


Коментари са забранени